Kurumsal etkinlik pazarlama stratejisi, etkinliğinizi düzenlerken hedef kitlenizle paylaştığınız bir dizi mesajdır. Bu mesajlar metinle sınırlı olmayıp ses, video veya resim şeklinde de olabilir. Pazarlama yöneticisi ise, bahsettiğimiz bu stratejileri oluşturmak ve uygulamakla ilgilenen kişidir.
Kurumsal etkinlik pazarlama stratejisi, etkinlik katılımcılarınızla nerede, ne zaman ve nasıl bağlantı kuracağınız gibi sorulara yanıtlar arayarak etkinliğinizi düzenlemenize yardımcı olmaktadır.
Buradaki ana amaç, etkinlik katılımcılarınızı memnun etmek ve onları etkinlik sonrasına kadar sıkmadan tutmaktır, böylece geri bildirim paylaşabilir ve bir sonraki toplantınıza katılabilirler.
İçerik stratejisi oluştururken gerçekleştirmeniz gereken bu görevler sizi zaman ve maliyet açısından sıkıntıya sokabilir, bu nedenle bir etkinlik yönetimi ajansından yararlanmanızı öneririz.
Etkinlikler için İçerik Stratejileri Nasıl Oluşturulur?
Etkinliklerinizi içeriklerle beslemek için henüz etkinlik planlama devresinde bir strateji geliştirmeniz gerekecektir. Bu strateji için birkaç aşama bulunur.
Hedef Kitlenizi Belirleyin
- Stratejilerinizi oluşturmadan önce, hedef kitlenizi netleştirdiğinizden emin olun.
- İçerik stratejinizin hedefini belirleyin ve her bir içerik için ayrıntılı amaçlar oluşturun. Örneğin: 300 kişilik etkinlik katılımcısı ile gerçekleştirilecek bir etkinlik düzenlemek.
İçeriğin türüne ve strateji aşamasına bağlı olarak, davetlileri potansiyel katılımcılara dönüştürmek, katılımcıları sosyal medyada geri bildirim paylaşmaya teşvik etmek gibi farklı hedefleriniz olacaktır.
Kitlenizi ve İsteklerini Tanıyın
İçerik stratejinizin hedefini netleştirdikten sonra sıra kitlenizi ve onların ihtiyaçlarını belirlemektedir.
Kurumsal Etkinlikler için pazarlama stratejisi oluştururken şu sorular size yardımcı olacaktır:
- Hedef kitleniz kim?
- Onlara nasıl ulaşılır? (Hangi iletişim kanallarını kullanıyorlar?)
- Hangi sektörlerde çalışıyorlar?
- Belirli bir demografileri var mı?
- Etkinliğe katılarak ne elde etmek istiyorlar?
Katılımcılarınızı yakından tanımak hedef kitlenize gerçekten hitap eden içerik fikirleri üretmenize yardımcı olacaktır. Diğer birçok markanın yaptığı gibi bir anket paylaşabilirsiniz.
Hedef kitlenizin online toplantıları tercih ettiğini biliyorsanız sanal etkinlikler düzenleyebilirsiniz.
İçerikte Vurgulanacak Noktaları Belirleyin
İçerik stratejisi oluşturmadan önce etkinliğiniz için vurgulama noktalarını seçin ve benzersiz satış noktalarınızı listeleyin.
Aşağıdaki soruları yanıtlamaya çalışın ve teklifinizi diğerlerinden farklı kılan şeyin ne olduğunu görün.
- Şehrinizde/ülkenizde/niş alanınızda bu konuda etkinlik düzenleyen tek şirket misiniz?
- Katılan tanınmış bir konuşmacı var mı?
- Etkinliğiniz, katılımcıların hedeflerini gerçekleştirmelerine nasıl yardımcı olacak?
Etkinliğinizin en göze çarpan avantajlarını düşünün ve ardından bunları katılımcıların katılması için güçlü bir neden olarak tanıtın.
İçerik Türünüzü Belirleyin
Hedeflerinize, müşterilerinizin beklentilerine bağlı olarak, stratejinize dahil edilecek içerik türlerini belirleyebilirsiniz.
Örneğin, gündeminizde saygın bir konuşmacı varsa, onunla röportaj yapabilirsiniz.
Sizi diğer markalara göre farklı kılan şey etkinlikte işlenen konuysa, bunu şirket başarı hikayelerinizde anlatabilir veya bu şirketler ile vaka çalışmaları yapabilirsiniz.
İçerik pazarlama türlerine örnekler şunlardır:
- Bloglar
- Bültenler
- Videolar
- Podcast’ler
- Sosyal Medya İçeriği
Bu pazarlama stratejilerini etkinliğinizde kullanabileceğimiz alanlar ise şu şekildedir.
Etkinlik Öncesi Aşama:
- Blog gönderileri/infografikler/videolar: Etkinliğe her açıdan genel bir bakış sağlamaktır.
- Konuşmacı odaklı içerikler: Belirli bir dinleyici kitlesinin dikkatini çekmektir.
- Promosyon videoları ve görselleri: Görsel etkinlik ön izlemelerini ve promosyonlarını paylaşarak daha fazla müşteri potansiyeli oluşturmaktır.
Etkinlik Günü:
- Canlı video: Etkinliğe katılanların ve katılmayanların ilgisini artırmaktır.
- Kullanıcı tarafından oluşturulan içerik: Katılımcıları etkinlik içeriğini paylaşmaya teşvik etmektir
Etkinlik Sonrası Aşama:
- Etkinlik özeti şeklinde makale içerikleri: En dikkate değer anları vurgulamak ve çıkarımlar sağlamaktır.
- Katılımcılardan referanslar: Etkinliğin kısa bir özetini vermek ve bir sonraki toplantı için potansiyel müşteri yaratmayı desteklemektir.
- Basın bülteni: Markanızı sektörde önemli bir oyuncu haline getirmektir.
Ana İletişim Kanallarınızı Belirleyin
Etkinlik içerikleriniz ne kadar mükemmel olsa da yeterli bir şekilde paylaşılmazsa dijital içeriklerinizin size bir katkısı olmayacaktır. Bu yüzden ana içerik kanallarını kullanabilirsiniz. İki ana dağıtım kanalı olduğunu söyleyebiliriz:
- Arama motorları
- Sosyal medya
İlk kanalımız Google ve diğer arama motorlarıdır. İçeriğinizi ve açılış sayfalarınızı en iyi sonuç için optimize ederek ilgili kullanıcılar bir dahaki sefere etkinlik isminizi yazarken sizi kolayca bulabilirler.
Sosyal medya paylaşımlarında ise, müşterilerin en çok sevdiği platformu seçmek ve etkinliğinizi orada tanıtabilirsiniz. Müşterilerinizin tercihlerini anlarsanız, en sık ziyaret ettikleri kanalları kolayca seçebilirsiniz.
Aynısı müşterilerle iletişim için de geçerlidir. Katılımcılarınızın sohbet için tercih ettiği kanalları kullanın.
Etkinlik yönetimi için etkili pazarlama stratejilerine ilişkin bu ipuçlarıyla etkinlik deneyimlerinizi geliştirebilirsiniz. Bu stratejiler ile aynı düşüncelere sahip, aynı şeylere tutkulu insanlardan oluşan topluluklar oluşturabilirsiniz.
