UI/UX

2022 Yılı ve Gelecek Yıllarda en Çok Kullanılacak UI ve UX Trendleri

AGI Global Kurumsal Pazarlama Ajansı

Kullanıcı deneyimi ve kullanıcı arayüzünün, müşteri deneyimi açısından ne denli önemli olduğuna önceki yazımızda değinmiştik. Dijital dünyada trendler her daim değişiyor ve kurumlar da bu değişimlere ayak uydurmak zorunda kalıyor. Peki, 2022 yılında ve yakın gelecekte UI / UX trendleri ne olacak?

Karanlık Mod

Apple, Anroid, Instagram, Twitter gibi çok büyük markalar son yıllarda kullanıcılar için “karanlık mod” seçeneğini devreye soktu. Bu modun çoğu kişiye göre daha modern gözükmesi ve sayfada bulunan öğeleri daha iyi vurgulayabilmesinin yanı sıra; daha az göz yorması, daha az enerji tüketmesi, kullanıcıların tarzını yansıtabilme gibi bir takım özellikleri var. Önümüzdeki dönemde birçok web site ve uygulama karanlık mod seçeneğini kullanıcılara sunacak gibi görünüyor.

3D Görseller

3D tasarım öğeleri genelde kullanıcılar tarafından çok beğenilir. VR ve AR teknolojileri gün geçtikçe daha çok kullanılacağı için bu trendin popülaritesi de 20’li yıllarda artacak. İstatistiklere göre başarılı 3D tasarımlar, kullanıcıların web sitelerinde veya uygulamalarda daha çok vakit geçirmesine sebep oluyor.

Ancak 3D tasarım kullanırken dikkat edilmesi gereken bir nokta var. 3D grafik uygulamalarını kaldıracak bir altyapınız yoksa bu girişiminiz olumsuz sonuçlanabilir. 3D grafikler yüksek performans gerektirir. Platformunuz yüksek performans göstermek için müsait değilse kullanıcıya geç cevap verir ve bu da kötü bir kullanıcı deneyimine sebep olur.

Storytelling

Dijital dünyada yaşadığımız her deneyim, kendi içinde bir hikayeyi içinde barındırıyor aslında. Storytelling, internet ortamı birçok ortamda kullanılan bir disiplin. Web site ve mobil uygulama alanlarında da son dönemlerde kullanımı mevcut. Konsantrasyon süresinin gittikçe kısaldığı günümüz dijital dünyasında, hikaye anlatımını görseller ve metinlerle en iyi şekilde yapmak gerekiyor. Bu sayede kullanıcıların dikkatini ürününüze çekebilir, iyi bir kullanıcı deneyimi yaşamalarını sağlayabilir ve kendinizi onlara en iyi şekilde anlatabilirsiniz.

UX Yazarlığı

Eğer iyi bir hikaye anlatacaksanız, iyi bir yazara da ihtiyacınız var. UX yazarlığı aslında son birkaç yıldır dile getirilen bir kavram. Kurumlar UI / UX tasarımcılarıyla beraber UX yazarlarını da işe almaya başladılar. Ülkemizde kullanıcı deneyimi hala sadece tasarımsal bir iş olarak görüldüğü için UX yazarlığı çok fazla yaygınlaşmış değil. Ancak kullanıcıları doğru yönlendirecek kelimeler, uygulamalarda veya web sitelerde daha uzun süre kalmalarını sağlayacak cümleler, sağlam kalemlerden çıkıyor. Önümüzdeki dönemde kullanıcı deneyimi açısından kelimelerin önemi daha iyi anlaşılacak.

Mikro Etkileşim

Mikro etkileşim; kullanıcı ve tasarımın etkileşimde olduğu küçük anlara denir. Sosyal medyada kullandığımız beğen butonları, yana kaydırma, yorum yapma gibi özellikler mikro etkileşimdir. Kullanıcıların deneyimlerinden keyif almalarını ve bu deneyimleri pratikleştirmeyi sağlar.
Mikro etkileşimler aslında çok uzun zamandır hayatımızda. Ancak gelecek dönemlerde evrimleşmesi ön görülüyor. Daha basit ama yaratıcı ve animasyonla birleştirilmiş tasarımlar kullanıcıların ilgisini daha çok çekiyor. Gelecek dönemlerde tasarımlarında yaratıcı mikro etkileşimlere yer veren kurumlar rakiplerinin önüne geçecek gibi görünüyor.

Yükleniyor Ekranlarının Yok Olması

Dijital dünya hepimizi hıza alıştırdı ve bekleme sürelerimiz artık çok daha düşük. Bu gerçekler doğrultusunda, yükleniyor ekranının kullanıcı deneyimi açısından olumsuz bir etki yarattığını da söyleyebiliriz. Gelecekte çok daha hızlı internet altyapısı sayesinde yükleniyor ekranlarının karşımıza çok daha az çıkacağı ön görülüyor.

Ancak para transferi, sipariş onayı gibi kullanıcının beklemesi gereken anlarda ne yapılacak? Böyle anlarda klasik yükleniyor ekranı yerine daha yaratıcı tasarımlar kullanmak, kullanıcı deneyimini olumlu hale getirebilir.

Sesli Kullanıcı Arayüzü (VUI)

Sesli sohbet botları ve sanal asistanlar son yıllarda oldukça popüler hale geldi. İlerleyen dönemde bu yöntemin tüm web sitelerinde kullanıcılara sunulacağını söyleyebiliriz. Bu teknolojinin, farklı ve yaratıcı tasarımlarla daha sık karşımıza çıkması bekleniyor. Apple, Google gibi büyük kurumlar UI / UX süreçlerine sesli kullanıcı arayüzünü dahil etmeye başladılar bile.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir